A korábbi évek ArtStart4U mesterkurzusok lehetőségét mind a zenei szakemberek, mind a résztvevők nagy örömmel üdvözölték. Az előző évek tanárai között köszönthettük Bolyky Zoltán karmester, zenei vezető Irena Szaveljava - korrepetitor Lakatos György hegedűtanár Kovács Lóránt - fuvolatanár Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanár Molnár Levente - operaénekes Tornyi Beáta hegedűtanár.

A korábbi találkozók alkalmával a növendékek és a tanárok között a rövid idő ellenére is gyümölcsöző kapcsolat vette kezdetét, így a workshop végeztével mindenki várta e szakmai program folytatását. Erre kiváló megoldásként kínálkozott egy olyan nyári tábor megrendezése, ahol csodálatos természeti környezetben: a gyimesi Boros Panzióban valósulhat meg a résztvevők tanítása és elszállásolása is. A borospataki általános iskola két tanterme tovább bővítette az órák megtartásának lehetőségét. A résztvevők között minden hangszeres hallgató tehát fuvolista, zongorista, hegedűs, valamint énekes hallgatók is megtalálhatók voltak. Továbbá örömmel üdvözöltük a kurzuson a növendékek állandó tanárait is, akik érdeklődve hallgatták a kurzuson elhangzó instrukciókat. Így igazán hatékony módszertani együttműködés és iránymutatás színterévé válhatott ez a találkozó. A zongoraoktatást a helyszínre szállított bécsi mechanikás zongora, két pianínó, és további digitális zongorák tették lehetővé. Az oktatás a skanzen épületeiben, és a már említett iskolaépületben zajlott: délelőtt 10-13, illetve délután óra között. Örvendetes dolog, hogy - jóllehet, a hangszeres és énekes oktatás is egyéni foglalkozást jelent a növendékek szívesen hallgatták egymás óráit, hiszen a társak darabjaiból, a számukra megfogalmazott instrukciókból is sokat tudtak profitálni. Ez valóban kiváló lehetőség arra, hogy művészi látásmódjuk gazdagodjon, repertoárismeretük növekedjen.

Az egyéni produkciók mellett a kamarazenélést is szorgalmaztuk: a hegedűsök, és a fuvolisták is készültek közös műsorszámmal ezek voltak a zárókoncert két félidejének nyitószámai. A zongoristák körében két négykezes-formáció is alakult, továbbá külön említést érdemel az énekesek által megvalósított performansz, melynek keretében különböző stílusú operák együttesei szólaltak meg egy dramaturgiai koncepció mentén. Ilyenmódon nem csupán az éneklés terén, hanem a színpadi mozgás különböző formáiban is fejlődhettek. Nem szabad megfeledkezni a csodálatos tájról sem. A művészek számára egy ilyen festői környezetben alkotni ajándék, mely a szemnek és a léleknek is feltöltődés. Külön előny volt, hogy a világtól egészen elzárva lehettünk, hiszen így könnyebbé vált, hogy a zenére és az alkotás folyamatára figyeljünk igazán. A kurzus komplexitására jellemző, hogy nem csupán a zenei fejlődésre fókuszált, hanem esténként különböző gazdagító programokat is kínált: kirándulás, csángó táncház, gyógynövényekről szóló előadás, stb. A szabadtéren pedig számtalan lehetőség nyílott a kötetlen játékra, a panzió területén tartott állatok közelsége is egyedülálló élményt nyújtott sokaknak. Mindig szem előtt kell tartsuk, hogy a hangszeres játék, a sok gyakorlás mellett legalább annyira szükséges a szabadban való mozgás, a természet adta inspiráció, melynek megtapasztalására itt minden lehetőség adott volt.

A foglalkozások megkoronázása minden évben zárókoncert volt, melyen minden résztvevő fellépett, és több műsorszámba mi, tanárok is bekapcsolódtunk. A közönség soraiban helyet foglaló szülők, tanárok és további érdeklődők örömmel tapasztalták, hogy a kurzus segítségével milyen új távlatok nyíltak meg az ifjú muzsikusok előtt. Mindannyian a folytatásban bízunk, szeretnénk hossztávú kapcsolatot kialakítani Székelyföld tehetségeivel, vezetni, és segíteni őket zenei pályájukon.